Shoppen voor dat geluksgevoel

Hoe fijn is het om met goed gevulde tassen terug te komen uit de stad? Of met die boodschappenkrat vol terwijl je alleen voor het avondeten wat nodig had? Dat koopje dat je écht niet kon laten liggen. Om nog maar niet te spreken over alles wat je extra koopt als je de Action binnen loopt.

Hoe heerlijk voelt dat? Je voelt je fantastisch met al het moois dat je hebt gekocht.

Want dat is wat kopen doet. Het geeft je een goed gevoel. Je hersenen maken dopamine aan, waardoor jij een gelukkig gevoelt krijgt. En dat is wat het zo fijn maakt.

Maar dan weet je ook dat dit geluksgevoel helemaal niet zo lang duurt. Misschien is het zelfs al wel verdwenen wanneer je thuis bent aangekomen of wanneer je de tassen hebt uitgepakt. Een geluksgevoel van korte duur.

Therapie van het kopen

Shoppen om je goed te voelen. Wanneer je niet lekker in je vel zit kun je je toch even gelukkig voelen door iets te kopen. Een hele makkelijke manier om direct uit dat rotgevoel te komen. Je gaat gewoon shoppen. De Amerikanen hebben hier zelfs een naam voor ‘retail therapy’. De therapie van het kopen.

Helaas zit er ook een keerzijde aan dat fijne shoppen. Je koopt meer dan je nodig hebt. En als je daarmee geconfronteerd wordt dan kun je je weer schuldig gaan voelen. Je hebt iets gekocht dat je helemaal niet nodig hebt, of toch eigenlijk niet zo mooi vindt. Vervolgens baal je daarvan, wat weer een rotgevoel oplevert.

Maar jij hebt een mooie manier om van dat rotgevoel af te komen, wat supergoed werkt. Je staat in de Kruidvat en ziet daar zo’n leuk tasje hangen. Koopje! Je voelt het alweer in je buik, je wordt blij, enthousiast. Die móet je echt hebben! Je maakt weer volop dopamine aan. En dus zit je even later op de fiets met dat supergave tasje in je mand. Dat de volgende dag toch helemaal niet zo handig blijkt te zijn en het lijkt toch ook wel heel erg op het tasje dat je al had.

Gelukkig heb jij wel een oplossing voor dit rotgevoel……

En zo is het cirkeltje weer rond.

Best een bizar cirkeltje als je het zo bekijkt. En het kost je ook nog eens heel veel geld. Tel al die kleine beetjes maar eens bij elkaar op. Of misschien beter om dit niet te doen, het kan best confronterend zijn.

Uit dat cirkeltje

En ja, ik herken dit cirkeltje maar al te goed. En het grappige is dat dit cirkeltje bij mij is doorbroken, zonder dat ik dit bewust heb gedaan. Toen ik uit mijn burn-out kroop en met mezelf aan de slag ben gegaan ging ik steeds beter in mijn vel zitten. En hoe beter je in je vel zit hoe minder behoefte je hebt om beter in je vel te zitten. Je lichaam snakt dan niet meer naar het shoppen om je van dat rotgevoel af te helpen.

Ik vind shoppen zelfs niet eens meer zo heel erg leuk. Ik shop nu omdat ik iets nodig heb. Dus heel gericht een paar sneakers. Dan kom ik niet met 3 shirtjes en een broek thuis omdat ik die écht niet kon laten hangen. En dan kan ik oprecht blij worden van die sneakers die ik heb gekocht, die ik wilde kopen. Nog een voordeel, je houdt ook tijd over. Het scheelt je de helft van het aantal winkelbezoekjes of de tijd die je in de winkel doorbrengt.

De kunst is niet om jezelf te dwingen die winkel niet meer in te gaan, maar de kunst is om jezelf beter te gaan voelen. Door met jezelf aan de slag te gaan, jezelf als mens te blijven ontwikkelen. Jezelf af te vragen of je doet wat je leuk vindt, of je leuke mensen om je heen hebt, of je jouw leven invult zoals jíj dat graag wilt. En dan kom je in een heel ander cirkeltje terecht. Een heel fijn cirkeltje.

Zit jij niet lekker in je vel en weet je niet hoe je dit kan omdraaien? Laten we eens vrijblijvend kennismaken. Want het cirkeltje is echt om te draaien. Je bent nu die decembermaand nog voor ;-).
Je mag me altijd mailen op info@d-coaching.nl

0 145