Tijd voor verandering? 3 stappen om vooruit te komen

Een nieuw jaar is van start. Dat betekent dat we weer zo’n ijkpunt voorbij zijn, oftewel 1 januari. Hoeveel plannen heb je gemaakt met het idee ‘dat komt volgend jaar’. Hoeveel voornemens heb je in je hoofd zitten voor ‘in januari’. Hoe vaak dacht je ‘in januari ga ik daar echt wat aan doen’. En toen was het ineens januari. En nu?

Ongemerkt kruipt de tijd voorbij en vaak kruipen we in de waan van alledag met de tijd mee. Voelt jouw route oké? Zit je nog op de juiste weg? Of sta je ineens voor dat gaas waardoor je niet verder kan? Wat is de juiste weg eigenlijk? Hoe weet je dan of je op de juiste route zit?

Dit zijn van die vragen die zomaar de kop kunnen opsteken zo rond 1 januari. Vragen waar je niet altijd direct een antwoord op hebt. Hoe komt je dan tot het antwoord?

Stap 1

Laten we beginnen bij het begin. Waar komt de vraag vandaan? Als de route helemaal de juiste is, zou je deze vraag dan ook stellen? Dit is dus een hele goede vraag om er achteraan te stellen. Misschien wringt er ergens wel iets en weet je voor jezelf waar het wringt. Misschien voel je wel dat het ergens wringt maar weet je niet waar.

Gefeliciteerd! Nu je weet dat het ergens wringt ben je de eerste stap al voorbij. Op naar…

Stap 2

De stap waarbij je gaat onderzoeken waar het wringt. Waar ben je van jouw gewenste route afgeweken? Op welk punt past de weg die je volgt niet meer bij jou? Zit dit in de inhoud? Vind je het werk dat je doet niet leuk? Level je niet meer met een vriendin? Moet je jezelf iedere keer weer bij elkaar rapen om die groepsles op de sportschool te doen?

Of zit het wringen hem in de randvoorwaarden? Vind je je werk wel leuk maar ervaar je geen match meer met de organisatie? Levelt de vriendschap niet meer lekker omdat jullie elkaar te weinig zien? Vind je de sportschool wel erg leuk maar niet die ene groepsles die je wekelijks doet?

Want weten waar het wringt maakt dat je weet op welk vlak je verandering wilt. Wringt jouw werk op de inhoud maar niet op het bedrijf waarvoor je werkt, dan zou het zonde zijn om weg te gaan bij het bedrijf. Ga dan eens het gesprek aan om te kijken hoe je jouw functie kan veranderen om het passend voor jou te maken.

Je hoeft niet direct je sportschoolabonnement op te zeggen omdat je steeds opziet tegen die groepsles. Ga eens voor jezelf trainen in de sportschool of probeer een andere groepsles. Maar wanneer je je abonnement opzegt en dan maar gaat hardlopen dan mis je ook ergens een mooie afslag.

Onderzoek waar het wringt. En dat kan best lastig zijn omdat je er zelf middenin zit. Zeker wanneer het gaat om grotere keuzes kan het voelen als iets heel groots en zwaars, waardoor je misschien wel helemaal geen keuze durft te maken… Want wat gebeurt er als ik dit? Of wat gebeurt er als ik dat? Wat gebeurt er als je niets doet? Dat is een vraag die misschien wel veel belangrijker is.

Stap 3

En dan de derde stap. De stap van de actie. Want zonder actie geen verandering. Zonder het stuur te draaien kom je niet op een andere route. En de actie is een plek waar je meestal buiten je comfortzone moet. Ja, moet. Want binnen je comfortzone, die route waar je op zit, die veilige route daar ga je hem niet vinden.

Voel je hem? Die kriebels in je buik? Lichtelijke paniek die opkomt? Hartslag die stijgt? Misschien wel enthousiasme, gezonde spanning? Mondhoeken die omhoog gaan? Daar zit het!

Nu alleen nog de moed vinden om het te doen. Stap maar eens die onbekende groepsles binnen. Ga maar eens in je eentje op die apparaten waarvan je niet eens weet hoe ze werken. Ga het gesprek maar eens aan met je leidinggevende om de inhoud van jouw functie te bespreken. Kijk wat het je oplevert, wat het jou brengt.

Hoe vaker jij besluit om iets te kiezen wat bij jou past, hoe meer je jezelf blijft, hoe steviger je in het leven staat. Het voelt logisch, het gaat meer als vanzelf, je hoeft geen rol te spelen, het klopt gewoon. En hoe meer het klopt, hoe meer jij bestand bent tegen volksziekte nummer 1, de burn-out.

Hoe fijn is het om deze te kunnen voorkomen? Dat je niet zo diep hoeft te gaan als ik deed, en zoals veel mensen om ons heen. Dat begint met jezelf leren kennen, te onderzoeken waar het wringt, en keuzes te maken die bij jou passen.

Maar hoe dan?

Voel je dat ergens iets wringt maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan doen we het samen. Het hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn… Soms heb je gewoon net dat steuntje in de rug nodig.

Mail me vrijblijvend op info@d-coaching.nl.

0 99